Etologi - Läran om Djurens Beteende

Publicerat 2011-12-05 19:02:58 | i kategori Vardag

På Måndagar börjar vi inte föränn kl. 12.30 i skolan har har Etologi hela eftermiddagen. Etologi kursen är nog en av de bästa kurserna jag valt! Det är så himla intressant! Våran grupp består bara av 5 elever också vilket betyder att vi hinner disskutera, jämföra och dela med oss av egna erfarenheter eftersom vi alla håller på med djur på något sätt.

Vi har både fått plugga teoretiskt och praktiskt i den här kursen. Vi har bla. klickertränat en Mini-Shettis, en hund och ett varmblod med sadeltvång. Det mest fantastiska var att det faktiskt fungerar att träna bort sadeltvång med hjälp av klicker! Vet dock inte hur mycket jag får avslöja..

Idag hade vi general repetition av slutprovet nästa vecka. Visste ni att tex. krubbitning är en Steriotypi och inte en ovana? Steriotypi är ett stressbeteende som djuren endast utvecklar i fångenskap och som består av en rörelse som upprepas gång på gång. Vävning är också en typ av steriotypi hos häst. Steriotypier utvecklas när ett djur utsätts för alltför mycket stress i fångenskap, steriotypi förekommer alltså aldrig i det vilda.

Rekomenderar starkt alla djurintresserade att välja den här kursen på Gymnasiet ni som kan! Grymt intressant kurs!


Krubbitning är bla. ett tecken på stress och INTE en ovana!
Postat av: Lotta

Jag brukar säga att beteenden som krubbitning och vävning är ovanor skapade av stress. Det är ju inte någonting som hästen gör "bara för att", eller för att retas, men det utvecklas till en ovana. Och om en häst har hållit på med tex krubbitning tillräckligt länge så kan man skapa en så stressfri miljö man vill, det är ändå inte säkert att den lägger av - det blir en ovana. :)

2011-12-05 @ 19:22:04
URL: http://snelhezten.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: