Ridning- Ingen riktig sport?

Publicerat 2012-01-18 22:48:58 | i kategori Vardag

Roffe har verkligen rört om i idrotts-sveriges gryta, på ett sätt som inte alla verkar uppskatta. Har ägnat ett tag åt att läsa flera tidningsartiklar och krönikor som handlat om Roffes och hela Ridsportsveriges storseger om Jerringpriset. Vissa människor kan bara inte förstå hur en "träkig hästgubbe" kan vinna ett sådant tungt pris. Det är sorgligt tycker jag.

Ridsporten är sveriges näst största sport, bara fotboll är större. Ridning är den enda sporten där tjejer och killar tävlar på lika villkor. För oss som rider är det självklart varför vi älskar sporten. Känslan, slitet till vardags, gemenskapen med andra ryttare och inte minst våra fantastiska relationen till våra närmaste team kamrater- hästarna. Är det verkligen så svårt för sportsverige som inte håller på med häst att förstå varför ridning är så fantastiskt unikt? Ja, det är det. De förstår inte för de har aldrig upplevt det.

Det man inte förstår det tycker man är svårt och jobbigt. Förstår du dig inte på matten i skolan så är den såklart jobbig, ointressant och tråkig. Med ridningen är det samma sak; folk förstår inte varför vi ryttare vill slösa timmar på mockning, sopa stallgångar, putsa skitig utrustning och lägga tusentals kronor på djur som aldrig kommer tacka oss för det. Men vi förstår det mycket väl, för matte är det roligaste vi vet eftersom vi är så bra på det.

Att folk inte förstår tycker jag inte är ett dugg konstigt, för jag har sett människor som blir osäkra när de kommer in i ett stall första gången och inte vet hur de ska reagera. När man ställer dem framför en häst och låter personen bara stå där en stund så förstår de sedan. Hästar utstrålar en vänlig energi, de dömer dig inte, de har inte för avsikt att göra dig illa, de förknippar dig med något bra. Allt detta går att förstå om en person får uppleva det själv genom att bara få andas samma luft som en vänligt sinnad häst en stund. Det är ingenting som går att förklaras.

Sedan har vi tyvärr de människor som inte vill förstå, det är en helt annan sak. De vill inte lära sig och de vill inte öppna upp sina hjärtan och förstå denna speciella relation man får som ryttare till sin häst. Det är dessa personer som just nu hånar våran Idol. Han har konstig dialekt, han studsar inte av lycka när han vinner, han tappar aldrig masken, tråkigt! Det är ingen idè att få sådanna människor att lyssna och vilja förstå, de har redan bestämt sig. Hästsport inger ingen respekt till de människor som okunnigt anklagar oss för att nyttja hästen som ett redskap utan att anstränga oss själva. Det är pågrund av att de stängt sina hjärtan för att ta in allt det som är självklart för oss som ryttare, och man kan inte bryta upp en människas hjärta eller banka in det i huvudet på någon. De som inte vill förstå är helt enkelt inte värdiga den fina och unika kommunikation som man bara kan få med en häst.

All makt åt Kung Rolf- Göran Bengtsson.


Ridsportens Mästare!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: